GESTIÓN HOTELERA

Busulwa, R. (2020). Hospitality Management and Digital Transformation: Balancing Efficiency, Agility and Guest Experience in the Era of Disruption. Taylor & Francis Group. https://ebookcentral.proquest.com/lib/biblioucv/detail.action?docID=6402865

Chevalier, M. & Mazzalovo, G. (2021). Luxury Brand Management in Digital and Sustainable Times (4a ed.). John Wiley & Sons, Incorporated. https://ebookcentral.proquest.com/lib/biblioucv/detail.action?docID=6396349

Miranda Realpe, J. H. & Miranda Realpe, L. A. (2018). Gestión Hotelera en la Comercialización de Las Ofertas y Servicios Empleando Internet Web 2.0 en la Ciudad de Tulcán. Universidad del Magdalena. https://ebookcentral.proquest.com/lib/biblioucv/detail.action?docID=30160809

Mota, O. (2024). La Comunicación al Servicio Del Turismo: Un Arquetipo para el Plan de Sertãozinho. Conhecimento Livraria e Distribuidora. https://search.proquest.com/legacydocview/EBC/31722013?accountid=37408

Szende, P. (2020). Hospitality Revenue Management: Concepts and Practices. Apple Academic Press, Incorporated. https://search.proquest.com/legacydocview/EBC/6320208?accountid=37408

Acurio Armas, J. A., Izquierdo Moran, A. M., Rivera Segura, G. N., & Falcones Aspiazu, R. J. (2019). Diseño de un modelo de plan de servicio de un Hotel Canino. Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores, 6, 1-20. https://www.proquest.com/scholarly-journals/diseño-de-un-modelo-plan-servicio-hotel-canino/docview/3206358080/se-2?accountid=37408

Campo Martínez, S., & Yagüe Guillén, M. J. (2011). Los precios de referencia en la evaluación online del servicio hotelero. Estudios de Economía Aplicada, 29(3), 825-843. https://www.proquest.com/scholarly-journals/los-precios-de-referencia-en-la-evaluación-online/docview/1961809458/se-2?accountid=37408

Cruces Portales, R. (2024). Hacia un Turismo para la diversidad. Pasos, 22(1), 103-123. https://www.proquest.com/scholarly-journals/hacia-un-turismo-para-la-diversidad/docview/3035354806/se-2?accountid=37408

Díaz Mateus, R. D., Higuera Quintero, S. V., & Abadía Aguirre, J. P. (2013). Incidencia de la eco-innovación en la competitividad del sector hotelero de la ciudad de Bogotá. Revista Estrategia Organizacional, 2, 81-98. https://www.proquest.com/scholarly-journals/incidencia-de-la-eco-innovación-en-competitividad/docview/2633979823/se-2?accountid=37408

Escobar Borja, M., Mercado Pérez, M., & Cormane Medina, M. (2024). Plataformas digitales en los servicios de parahotelería del Distrito Turístico, Cultural e Histórico de Santa Marta, Colombia. Turismo y Sociedad, 35, 259-280. https://www.proquest.com/scholarly-journals/plataformas-digitales-en-los-servicios-de/docview/3083867415/se-2?accountid=37408

Espino-Rodríguez, T. F., & Mahmoud, G. T. (2023). El outsourcing hotelero y sus beneficios y riesgos estratégicos. El Caso de Egipto. Pasos, 21(3), 503-513. https://www.proquest.com/scholarly-journals/el-outsourcing-hotelero-y-sus-beneficios-riesgos/docview/2836924429/se-2?accountid=37408

Fang, H., Ou, Y., & Fu, T. (2023). An online statistical analysis of the hotel management and operation performance model. Applied Mathematics and Nonlinear Sciences, 8(2), 1191-1207. https://www.proquest.com/scholarly-journals/online-statistical-analysis-hotel-management/docview/3191248082/se-2?accountid=37408

Galarza Cachiguango, I. S., & León Carlosama, R. G. (2024). Cómo medir la innovación de servicios en el sector hotelero. Una perspectiva de capacidades dinámicas. Innovar, 34(93), 1-27. https://www.proquest.com/scholarly-journals/cómo-medir-la-innovación-de-servicios-en-el/docview/3095072002/se-2?accountid=37408

Kheddache, A. F., & Ferroudj, M. A. (2025). The use of eye tracking and artificial intelligence (AI) in assessing the hotels website design aesthetic element: the case of Algerian hotels websites. International Journal of Professional Business Review, 10(2), 1-25. https://www.proquest.com/scholarly-journals/use-eye-tracking-artificial-intelligence-ai/docview/3217251113/se-2?accountid=37408

Lucas, M. M., Roets, A., Medina-Merodio, J. A., & Robina-Ramirez, R. (2025). ¿Qué papel juega la humanización de la IA en la mejora del rendimiento turístico?. Sociología y Tecnociencia, 15(1), 223-248. https://www.proquest.com/scholarly-journals/qué-papel-juega-la-humanización-de-ia-en-mejora/docview/3213579185/se-2?accountid=37408

Lvov, A., & Komppula, R. (2024). The essence of the hotel room in the hotel business – the hotel managers' perspective. European Journal of Tourism Research, 36, 1-22. https://www.proquest.com/scholarly-journals/essence-hotel-room-business-managers-perspective/docview/2890075298/se-2?accountid=37408

Manzano-Velasco, J. P., Sánchez-Medina, P. S., & Reyes-Santiago, M. R. (2024). Presiones de partes interesadas y eco-innovación en hoteles de México. Pasos, 22(3), 465-478. https://www.proquest.com/scholarly-journals/presiones-de-partes-interesadas-y-eco-innovación/docview/3114015179/se-2?accountid=37408

Molina-Murillo, S. A. (2019). Certificación turística sostenible y los impactos socioeconómicos percibidos por hoteles en Costa Rica. Pasos, 17(2), 363-372. https://www.proquest.com/scholarly-journals/certificación-turística-sostenible-y-los-impactos/docview/2713597176/se-2?accountid=37408

Quezada-Sarmiento, P. A., Chango Canaveral, P. M., Guerrero, J. J., Salas-Álvarez, W. T., Gonzaga-Tarambis, N. A., & Bustamante Sánchez, N. S. (2024). Uso de la inteligencia artificial y apps de mensajería para mejorar la calidad de servicio en atención al cliente en sector hotelero. Revista Ibérica de Sistemas e Tecnologias de Informação, (e76), 304-316. https://www.proquest.com/scholarly-journals/uso-de-la-inteligencia-artifcial-y-apps/docview/3216946040/se-2?accountid=37408

Sánchez-Sánchez, F. J., & Sánchez-Sánchez, A. M. (2025). Hotel profitability in Spain: impact of the location of tourist destinations. Tourism and Hospitality Management, 31(1), 17-35. https://www.proquest.com/scholarly-journals/hotel-profitability-spain-impact-location-tourist/docview/3204363942/se-2?accountid=37408

Vasilakakis, K., & Tabouratzi, E. (2025). Examining the role of food waste management in cost efficiency within Greece's tourism industry. International Journal of Professional Business Review, 10(1), 1-16. https://www.proquest.com/scholarly-journals/examining-role-food-waste-management-cost/docview/3164440699/se-2?accountid=37408

Descargar en PDF